PROJECT INFO

Studio 3, Fall 2014

Auraria Campus, Denver

PROJECT STATEMENT

Because the experience of art is so dependent on quality of light, I designed a system of light shelves and light lenses.  These could then be adjusted according to program, as well as varied in future projects while maintaining the theme.

CUbe GALLERY

Auraria Campus, Denver

CONCEPT: The idea was to develop a thematic system that could be varied for future projects.  I chose to design a lighting system that was recognizable and could be varied on a case-by-case basis.

LIGHT: Sculptural art benefits from direct light and shadow, whereas paintings and photography benefit from softer light.  Depending on how much direct or indirect light a given space needed, a design could vary the quantity, size, orientation, or shape of a system of light shelves and light lenses.

PROGRAM: The designs themselves, whether in plan or section, exhibit a staggering system of floor shelves or wall layout.  This inherently created a free-flowing design that I find useful in an art gallery.

MATERIALITY:  Many of the buildings in the downtown area use concrete construction - a cold aesthetic that I chose to warm up with the vibrance and contrast of wood.

FUTURE GROWTH: Like the High Line in New York, I propose that the adjacent Cherry Creek Trail become a designed means of visiting various destinations within the city of Denver, namely galleries that continue working on my original three designs.

DESIGN DECISIONS